Bij veel elektrische apparatuur is het belangrijk om het goed aan te sluiten. Hier een voorbeeld van een lamp die het niet deed.
De vraag was: “kun je even naar de lamp kijken, hij doet het niet en ik denk dat het puntje van de lamp de fitting niet raakt.”
De bovenste 3 foto’s zijn van een nieuwe lampfitting.
De onderste foto betreft de verkeerd aangesloten lampfitting.
Het ging om een staande schemerlamp met een 2-aderig snoer er aan en een metalen lampfitting. Een uitdaging die je als techneut niet gauw uit de weg gaat.
De lampfitting was nieuw en bij de Bouwmarkt gehaald. Geen gebruiksaanwijzing er bij, maar wel CE-gemarkeerd.
Wat was er mis? Even de spanningzoeker er bij, dat is vreemd, er staat spanning op de buitenzijde van de lamp.
Stekker omgedraaid en pats – boem.
Stekker er uit en de zaak maar eens even open gemaakt.
Er zaten drie schroefjes in de lampfitting en er waren twee draadjes om aan te sluiten.
Aangezien dit een metalen fitting was, kon je ook de fitting aarden en daarom waren er drie schroefjes. En juist onder het aarde-schroefje moet je niet de bruine of blauwe draad aansluiten.
Je zou kunnen zeggen, dat is dom om het zo te doen, maar er was geen enkele aanwijzing dat 1 van de 3 schroefjes een aarde was. Dus voor een leek was deze fout gemakkelijk gemaakt.
Het gevolg:
op de buitenzijde van de metalen fitting stond de elektrische spanning, gevaarlijk en de lamp brandde niet! Wel rook en een kortsluiting.
Het goed aansluiten van elektrische apparatuur is nog wel een kunst en zeker als het om explosieveilige apparatuur gaat. Immers een kortsluiting in een explosieve atmosfeer kan grote gevolgen hebben.
Hoe leer je nu praktisch vakmanschap voor explosieveilige apparatuur ……..
Door het te doen en veilig te oefenen op onze praktijkborden.
Geen lange theoretische Powerpoint-shows, maar praktijk.
Wil je deze fouten niet maken, volg dan geen lange theoretische uitleg, maar volg een praktijkcursus voor de E&I monteur, zodat je de principes leert en je gerust kunt zijn over het aansluiten van explosieveilige apparatuur.
Zie de ATEX cursus voor E&I monteur.