Waterstof veel gemakkelijker ontsteekt dan aardgas?
In tabel B1 van het ATEX vouwboekje zie je de kolom MOE = minimum ontstekingsenergie in de eenheid mJ (milli Joule).
Aardgas heeft een MOE van 0,28 mJ en Waterstof heeft een MOE van 0,011 mJ. Dus waterstof ontsteekt gemakkelijker, want er is minder energie voor nodig om het te ontsteken.
Om een idee te geven van de ontstekingsenergie
Als je zelf statisch bent opgeladen en je raakt een deurklink aan, dan voel je een schok. De energie hiervan is circa 10 mJ, dus bijna 1000 x groter dan die nodig is om waterstof te kunnen ontsteken, maar ook genoeg om aardgas te kunnen ontsteken.

Wil je meer leren over explosieveiligheid, volg dan onze ATEX Ex 001 cursus.
Accu’s kunnen exploderen doordat er knalgas kan ontstaan?
Tijdens het opladen van lood/zuur accu’s ontstaat er aan het einde van de laadcyclus een mengsel van waterstof en zuurstof, dit mengsel wordt ook wel knalgas genoemd. Indien er een vonk ontstaat, door bijvoorbeeld slijpwerkzaamheden in de buurt van de accu, dan kan dit knalgas worden ontstoken.

We hebben een artikel hierover geschreven, zie link.
Stoflagen de oorzaak kunnen zijn van grote stofexplosies?
Stoflagen in bijvoorbeeld een fabriekshal kunnen opwervelen. Oorzaak van het opwervelen van stoflagen kan bijvoorbeeld een explosie in het binnenste van een installatie zijn, maar ook het openen van een deur. Indien er een ontstekingsbron aanwezig is, zal de stofwolk kunnen worden ontstoken.
Een Amerikaanse suikerfabriek is geheel verwoest, met name doordat er in de fabriek veel stof lag. Zie link.

Uiteraard dient het poeder, waardoor de stoflaag is gevormd, wel brandbaar te zijn.