Norm voor afschermingen NEN EN ISO 14120

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

De NEN-EN-ISO 14120 is een belangrijke norm voor machines. Veel machines hebben vaste afschermingen, beweegbare afschermingen, instelbare afschermingen, etc. en de NEN-EN-ISO 14120 geeft de eisen die aan dergelijke afschermingen worden gesteld. De voorloper van de NEN-EN-ISO 14120 is de NEN EN 953 en deze is niet meer van kracht.

Toegangsfrequentie
Het toepassen van een vaste afscherming of een beweegbare afscherming met een veiligheidscontact was in de NEN EN 953 gerelateerd aan een toegangsfrequentie van 1x per ploeg. Indien minder dan 1x per ploeg toegang tot een gevaarlijk deel van de machine, dan zou een vaste afscherming voldoende zijn. Dat werkt in de praktijk echter niet.

In de NEN-EN-ISO 14120 wordt gesproken over een beweegbare afscherming met veiligheidscontact bij toegang van meer dan 1x per week. Dus bij wekelijkse toegang is een beweegbare afscherming met beveiliging verplicht. Dat komt dichterbij de praktijk, echter met een goede risicobeoordeling stelt u de keuze van beveiligingen vast.

Overige aandachtspunten die in de norm aan de orde komen:

  • In gevarenzones met ontploffingsgevaar mag een afscherming ook geen ontstekingsbron kunnen zijn.
  • Snel-sluitingen mogen niet worden gebruikt bij het vastzetten van vaste afschermingen.
  • “guards with electrically conductive parts” betekent dat dergelijke afschermingen als vreemd geleidende delen moeten worden gezien en mogelijk in de potentiaal vereffening moeten worden opgenomen (zie ook IEC 60204-1)
  • Vaste afschermingen die slechts zelden verwijderend moeten worden, hoeven geen vaste bevestigingsmiddelen te hebben. Afschermingen die vaak verwijdert worden moeten vaste bevestigingsmiddelen hebben.
  • Bij de algemene keuze van afschermingen dient rekening te worden gehouden met voorzienbaar misbruik en/of overbrugging van de afschermingen. Rekening houden met het voorzienbare misbruik staat ook wel in de machinerichtlijn, maar dit punt wordt nog even extra onder de aandacht gebracht.
  • Alle aspecten van het ontwerp en de constructie van afschermingen moeten worden onderworpen aan een verificatie
  • In de gebruiksaanwijzing dient onder andere te worden aangegeven dat beschadigingen/vervormingen aan afschermingen gerepareerd moeten worden indien de beschadigingen / vervormingen een negatief effect op de veiligheid hebben. Verder dient een waarschuwing in de handleiding te staan dat de bevestigingsmiddelen door gelijksoortige bevestigingsmiddelen mogen worden vervangen, zonder dat hierdoor extra risico’s ontstaan.