Vraag: We hebben voor onze technische dienst een oude hydraulische kantbank gekocht (bouwjaar 1992). Deze kantbank heeft geen CE-markering. Moet deze kantbank worden voorzien van een beveiliging tegen beknelling van vingers?
Gezien het bouwjaar van deze kantbank hoeft deze geen CE-markering te hebben (mits de kantbank niet ingrijpend is gewijzigd en al voor 1-1-1995 in de EU aanwezig was).
CE-markering voor machines is definitief ingegaan op 1-1-1995.
Wel dient deze kantbank veilig te zijn, op basis van de Arbowetgeving. De werkgever is verplicht om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uit te voeren op deze kantbank. Voor deze RI&E zou u de NEN EN ISO 12100 kunnen toepassen. In deze RI&E zal ongetwijfeld het gevaar voor beknelling naar voren komen tussen het kantmes. Hieruit zal redelijkerwijs als maatregel moeten worden genomen dat een beveiliging op de kantbank moet worden aangebracht.
Verder dient u de veiligheidsnorm voor kantbanken te raadplegen, de EN 12622. Deze norm geeft de huidige stand van veiligheid aan voor kantbanken. De EN 12622 is in principe bedoeld voor nieuwe kantbanken, maar kan ook prima worden gebruikt om oude kantbanken te beoordelen.
Vaak wordt gesteld dat een beveiliging niet mogelijk is, omdat het produkt dat bewerkt dient te worden de beveiliging zal activeren. Tegenwoordig zijn er systemen op de markt welke meebewegen met het kantmes en waarmee vingerbeknelling wordt voorkomen. Zie bijvoorbeeld www.fiessler.de.
Meer informatie over de veiligheid van kantpersen vindt u in de norm NEN EN 12622 (zie www.nen.nl (€93) of www.evs.ee (€23)).