De heggenschaar is een veelgebruikte machine voor het maken van een risicobeoordeling. Hij moet kunnen snijden, maar tegelijkertijd moeten we afstand houden tot het mes. Het is een relatief eenvoudig apparaat, maar met aanzienlijke gevaren en risico’s. Dit blijkt ook uit het ongeval door een heggenschaar dat laatst plaatsvond. De medewerker verloor hierbij drie vingers.
Hoe is dit ongeval door een heggenschaar ontstaan?
Een jonge medewerker staat op een trap, de trapwankelt en in een reflex laat hij de beugel van de schaar los. Tegelijkertijd wordt met de andere hand de heggenschaar nog aangedreven. Hierdoor komt de linkerhand in de bewegende heggenschaar terecht. De leidinggevend komt snel aangerend, maar het is al te laat. Het voorval leidt tot ernstige snijwonden en de amputatie van drie vingers.
Voldeed de heggenschaar dan niet aan CE?
Heggenscharen zijn er in veel soorten en maten. Een gemotoriseerde heggenschaar zonder verlengde steel veroorzaakte dit ongeluk. De heggenschaar had CE-markering en een meegeleverde gebruiksaanwijzing. Maar ja: wie leest nu de gebruiksaanwijzing? En als je hem al leest, hou je je dan vervolgens aan de gebruiksadviezen?
Een ongeval door een heggenschaar sluit je niet uit door CE-markering. De gebruiksaanwijzing gaf duidelijk aan dat men niet op een onstabiele plaats of op een trap of ladder mocht werken. Een duidelijke boodschap.
Uit onderzoek van de machine bleek dat deze aan de voorschriften voor CE-markering voldeed. Maar het ongeval door een heggenschaar ontstond in dit geval door een onjuiste werkmethode. In de voorbereiding van dit werk was onvoldoende aandacht besteed aan de risico’s. Derhalve waren niet de juiste maatregelen genomen. In dit soort situaties kan het gebruik van een heggenschaar op steel veel ellende voorkomen. Maar ook bij deze machines dien je de risico’s voorafgaand goed in te schatten, waarna vervolgens de juiste maatregelen moeten worden genomen.