Hoe sluiten we een elektromotor aan in een gevarenzone?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.
Ex motor met onjuiste wartel
Ex motor met onjuiste wartelafdichting

De methode van aansluiten is sterk afhankelijk van de beschermingswijze van de elektromotor. Bij een Ex eb of Ex ec elektromotor gebruik je Ex eb wartels, je mag ook Ex db wartels gebruiken. In de praktijk neem je doorgaans Ex eb wartels. Daarnaast moet je kijken of je misschien ook EMC wartels moet gebruiken, dan neem je een Ex eb EMC wartel.

De kabelmoet recht uit de wartel komen (25 mm) en binnen 300 mm weer ergens aan bevestigd zijn of in een mantelbuis lopen.

Denk vooral aan de niet gebruikte wartels. Deze moeten zijn afgedicht met een Ex blindstop of Ex blindwartel.

Je mag een Ex eb of Ex ec motor ook niet zomaar aansluiten op een frequentieregelaar. Zowel de elektromotor als ook de frequentieregelaar dienen hiervoor geschikt te zijn. Ook moet je dan de temperatuurbeveiliging in de elektromotor correct gaan aansluiten.

Sluit ook altijd de externe vereffening/aarding aan op de elektromotor.

Kortom: eerst zijn best wel wat voorschriften voor het aansluiten van een elektromotor. Bovenstaande geeft alvast een aantal aandachtspunten. Bekijk vooral de NEN-EN-IEC 60079-14 norm voor het installeren van elektrisch materieel. Vergeet ook zeker niet de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te lezen, voordat je de elektromotor gaat installeren. Wil je meer leren rondom het installeren, volg dan de ATEX Ex 003/006 training. Meer informatie.