Mag je een normale smartwatch dragen in een ATEX zone?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

Nee, dat mag niet.

Je zou kunnen denken dat een smartwatch misschien een eenvoudig apparaat is of als een eenvoudig horloge kan worden beschouwd.

smartwatch (niet Ex)
smartwatch (niet Ex)

In de IEC 60079-14:2013 wordt het onderwerp “persoonlijk materieel” behandeld (par. 5.10.3).

Doorgaans is het aanvaardbaar om in een ATEX zone 2 of 22 eenvoudige polshorloges of gehoorapparaten te dragen, welke niet ATEX gecertificeerd zijn. Het maken van een risicobeoordeling is altijd noodzakelijk. Met deze risicobeoordeling moet worden beoordeeld of het dragen van eenvoudige horloges of gehoorapparaten (welke niet ATEX gecertificeerd zijn) een aanvaardbaar risico is. Hiervoor zal er een ontstekingsanalyse moeten worden gemaakt.

In een ATEX zone 0 of 20 zijn horloges of gehoorapparaten niet toegestaan, tenzij deze hiervoor zijn gecertificeerd volgens ATEX 114 richtlijn (2014/34/EG). Het zal nog wel lastig zijn om in een zone 0 of 20 aanwezig te zijn met een horloge, immers zone 0 of 20 betekent: voortdurend een explosieve atmosfeer.

Een smartwatch valt niet onder het begrip eenvoudig, vaak zijn deze horloges uitgerust met Bluetooth en/of Wi-Fi en kunnen ook worden opgeladen, plus er zit elektronica in. Derhalve is een normale smartwatch niet geschikt om te worden gebruikt in gezoneerd gebied, behalve als de smartwatch ATEX gecertificeerd is. Een smartwatch is ook verkrijgbaar in Ex uitvoering.