Moeten we als fabrikant van ATEX apparatuur een kwaliteitsborgingssysteem hanteren?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

Dit is afhankelijk van de categorie van de ATEX apparatuur. Voor categorie 3 ATEX apparatuur dient de fabrikant zelf te waarborgen dat de ATEX apparatuur voldoet aan de technische specificaties en de ATEX 114 richtlijn. Dit hoeft dus niet een goedgekeurd kwaliteitsborgingssysteem te zijn, zoals ISO 9001. Wenselijk is dit wel.

Voor apparatuur van categorie 1 en categorie 2 bij motoren met inwendige verbranding en elektrische apparaten, is een goedgekeurd kwaliteitsborgingssysteem verplicht. Dit kwaliteitsborgingssysteem dient door een aangemelde instantie (bijv. Dekra of TUV of …) te zijn goedgekeurd. Doorgaans wordt hiervoor de ISO 9001 gebruikt met als extra aanvulling de ISO/IEC 80079-34.

De ISO/IEC 80079-34 bevat extra eisen voor de productie van ATEX apparatuur, per beschermingswijze, zoals Ex i, Ed p, Ex m, etc. worden extra voorwaarden genoemd voor controle van de productie. In de praktijk zullen doorgaans nauwkeurige assembly procedures moeten worden opgesteld.

Tevens geeft de ISO/IEC 80079-34 aan dat iedereen die bij de productie en verkoop van ATEX apparatuur betrokken is, voldoende kennis moet hebben rondom ATEX. Dit betekent passende training voor engineering, inkoop, verkoop, service, etc.

Voor categorie 2 ATEX en waarbij het geen motoren met inwendige verbranding of elektrische apparatuur betreft, dient de fabrikant het systeem van zelfcertificatie (in de richtlijn heet dit interne productie controle) te volgen, met als extra aanvulling dat het technische dossier bij een Notified Body moet worden bewaard. Voor deze bewaarplicht gaat de NoBo niet inhoudelijk kijken of de documenten in orde zijn.

In onderstaand schema uit het ATEX vouwboekje staat bovenstaande weergegeven.

Tabel D1 ATEX 114 conformiteitsprocedures
Tabel D1 ATEX 114 conformiteitsprocedures