Valt een stalen drukvat ook onder ATEX?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

Een stalen drukvat (zonder elektrische apparatuur en zonder bewegende delen), geplaatst in een gevarenzone, valt niet onder de ATEX 114 richtlijn, de zogenaamde producten ATEX richtlijn. Volgens de ATEX 114 guide dient een apparaat een inherente potentiële ontstekingsbron te hebben, wil het onder de ATEX productenrichtlijn vallen. Een stalen drukvat heeft geen inherente potentiële ontstekingsbron. Dus op dit drukvat komt niet de ATEX zeshoek met Epsilon X symbool.

Het stalen drukvat zou bijvoorbeeld wel statisch opgeladen kunnen worden. Hiervoor dient de gebruiker van dit vat zorg te dragen voor een goede aarding. Ook dient de gebruiker goed te kijken naar statische oplading van het medium zelf. Zie voor meer informatie over statische oplading bijvoorbeeld de TRGS 727.

Zodra een stalen drukvat (in een gevarenzone) wordt voorzien van een roerwerk of andere apparatuur, wordt het een andere zaak. Dan moet er een ontstekingsanalyse worden gemaakt, om te kijken of het samenstel ook onder ATEX 114 gaat vallen. Doorgaans valt een samenstel van tank er roerwerk wel onder de ATEX 114 richtlijn.

In de praktijk zal het plaatsen van bijvoorbeeld een drukopnemer in een stalen vat er niet voor zorgen dat het stalen vat ook ATEX gecertificeerd moet worden. De drukopnemer dient natuurlijk wel ATEX gecertificeerd te zijn.

Meer leren over certificering van mechanische apparatuur, volg dan bijvoorbeeld onze e-learning Ex 014.