Is roestvaststaal (RVS) daadwerkelijk vonkvrij?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

Het antwoord is: nee.

Voor mechanische apparatuur in explosiegevaarlijke gebieden dient een ontstekingsanalyse te worden gemaakt. Hierbij dienen onder andere de mechanische vonken te worden beoordeeld, zoals slijpvonken, wrijvingsvonken en impactvonken.

In de praktijk wordt het gebruik van RVS vaak als weinig risicovol gezien, omdat dit als vonkarm materiaal wordt beschouwd. Echter vonkarm is zeker niet vonkvrij.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat in sommige situaties ook RVS materialen voldoende sterke vonken kunnen genereren om een explosie te kunnen veroorzaken. De kans op een ontsteking bij RVS materialen is wel beduidend lager dan bij staal, doch kan zeker niet worden uitgesloten. In sommige situaties is het verschil in kans op ontsteking bij RVS en normaal staal zeer gering.

Dus van bijvoorbeeld een RVS tank en een RVS roerwerk kan zonder meer niet worden aangenomen dat deze bij (een niet bedoeld) contact geen ontsteking kunnen veroorzaken. Een gedegen ontstekingsanalyse dient te worden uitgevoerd. Meer informatie hierover in de Ex 016 cursus ontstekingsanalyse maken.