Mogen in een ATEX zone horloges of gehoorapparaten worden gedragen?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

In de NEN EN IEC 60079-14:2014 wordt dit onderwerp behandeld. Doorgaans is het aanvaardbaar om in een ATEX zone 2 of 22 eenvoudige horloges of gehoorapparaten te dragen, welke niet ATEX gecertificeerd zijn.

Voor zone 1 of 21 is het maken van een risicobeoordeling noodzakelijk. Met deze risicobeoordeling moet worden beoordeeld of het dragen van eenvoudige horloges of gehoorapparaten (welke niet ATEX gecertificeerd zijn) een aanvaardbaar risico is. Hiervoor zal er een ontstekingsanalyse moeten worden gemaakt. In een ATEX zone 0 of 20 zijn horloges of gehoorapparaten niet toegestaan, tenzij deze hiervoor zijn gecertificeerd volgens ATEX 114 richtlijn (2014/34/EG).

Volgens de nieuwe NTA 7914 kan niet Ex apparatuur niet worden gebruikt in een zone 1 of 21.

Hoe zit het met het dragen van een Smartwatch in een ATEX zone?
Indien het een smartwatch betreft valt deze niet onder het begrip eenvoudig, vaak zijn deze horloges uitgerust met Bluetooth en/of Wi-Fi en kunnen ook worden opgeladen, plus er zit elektronica in. Derhalve is de smartwatch niet geschikt om te worden gebruikt in gezoneerd gebied, behalve als de smartwatch ATEX gecertificeerd is. Een smartwatch is ook verkrijgbaar in Ex uitvoering.