Mag speciale niet ATEX gecertificeerde persoonlijke apparatuur in een gevarenzone worden meegenomen?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

Stel dat een medewerker een speciaal medisch hulpmiddel gebruikt dat niet in ATEX uitvoering is te verkrijgen. Deze medewerker moet voor zijn werk dagelijks in een gevarenzone aanwezig zijn. Kan dit?

Dit kan niet zonder een aanvullende risicobeoordeling. Ook moeten we voorzichtig zijn met dit soort uitzonderingen. Het is zeker niet de bedoeling om bijvoorbeeld een normale telefoon in een ATEX zone te gebruiken. We kunnen stellen, dat apparatuur die standaard in EX uitvoering verkrijgbaar is, bij dagelijkse werkzaamheden in ATEX zones moet worden gebruikt. Denk aan een ATEX mobiele telefoon of een ATEX fototoestel, wanneer iemand dagelijks foto’s moet maken in een ATEX zone.

Voor speciale persoonlijke apparatuur, denk aan een gehoorapparaat of ander medisch hulpmiddel, kan middels een risicobeoordeling, een uitzondering worden gemaakt. De IEC 60079-14 beschrijft ook deze mogelijkheid. Daarnaast kunnen we mobiele gasdetectie gebruiken, zodat er vroegtijdig een waarschuwing wordt gegeven, zodat de ATEX zone tijdig kan worden verlaten.

Samengevat:

  • Gebruik van speciale apparatuur in ATEX zones is mogelijk in combinatie met een risicobeoordeling en gasdetectie, zie hiervoor de NTA 7914.
  • Uitzonderingen voor niet ATEX gecertificeerde apparatuur zijn niet van toepassing op apparatuur wat standaard wel als EX-te verkrijgen is en waarbij het gaat om dagelijks gebruik in ATEX zones.