Mag in een ATEX stofzone 22 een normale wandcontactdoos (IP65) met een klepje ervoor worden gebruikt?

Deze vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Van belang is het bouwjaar van deze wandcontactdoos. De regels zijn als volgt:

  • Is het bouwjaar van deze wandcontactdoos voor 1-7-2003 dan valt deze onder de regels voor elektrisch materiaal in stofzones op basis van het stofdicht zijn van het materiaal, de zogenaamde IP-klasses en het materiaal mag niet te heet kunnen worden. Voor een ATEX zone 22 is een stofdichtheidsklasse van IP5X voldoende bij niet-elektrisch geleidend stof. Voor elektrisch geleidend stof is de stofdichtheidsklasse IP6X. Dus de wandcontactdoos mag worden toegepast, indien het bouwjaar van voor 2003 is.
  • Is het bouwjaar van deze wandcontactdoos na 1-7-2003, dan valt deze onder de ATEX voorschriften en dient de wandcontactdoos ATEX gecertificeerd te zijn, dus minimaal een code te hebben EX II 3D. Ook zal de stofgroep IIIB (niet-elektrisch geleidend stof) of IIIC (elektrisch geleidend stof) worden aangegeven. Ook de temperatuurklasse zal moeten worden gecontroleerd.
  • LET OP: bovenstaande geldt dus niet voor ATEX gaszones, daar moet onafhankelijk van het bouwjaar altijd explosieveilig materiaal worden toegepast.