Mag in een ATEX stofzone 22 een normale wandcontactdoos (IP65) met een klepje ervoor worden gebruikt?

Let op! Berichten kunnen verouderd zijn, controleer altijd de actuele wet- en regelgeving.

Deze vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Van belang is het bouwjaar van deze wandcontactdoos. De regels zijn als volgt:

  • Is het bouwjaar van deze wandcontactdoos voor 1-7-2003 dan valt deze onder de regels voor elektrisch materiaal in stofzones op basis van het stofdicht zijn van het materiaal, de zogenaamde IP-klasses en het materiaal mag niet te heet kunnen worden. Voor een ATEX zone 22 is een stofdichtheidsklasse van IP5X voldoende bij niet-elektrisch geleidend stof. Voor elektrisch geleidend stof is de stofdichtheidsklasse IP6X. Dus de wandcontactdoos mag worden toegepast, indien het bouwjaar van voor 2003 is.
  • Is het bouwjaar van deze wandcontactdoos na 1-7-2003, dan valt deze onder de ATEX voorschriften en dient de wandcontactdoos ATEX gecertificeerd te zijn, dus minimaal een code te hebben EX II 3D. Ook zal de stofgroep IIIB (niet-elektrisch geleidend stof) of IIIC (elektrisch geleidend stof) worden aangegeven. Ook de temperatuurklasse zal moeten worden gecontroleerd.
  • LET OP: bovenstaande geldt dus niet voor ATEX gaszones, daar moet onafhankelijk van het bouwjaar altijd explosieveilig materiaal worden toegepast.