Bij het maken van een ontstekingsanalyse gaan we op zoek naar alle mogelijke ontstekingsbronnen die een explosie zouden kunnen veroorzaken. Hierbij gaan we ervan uit dat er sprake is of kan zijn van een explosieve atmosfeer. De ontstekingsbronnen zijn beschreven in de NEN-EN 1127-1.
Een uitgebreide beschrijving van de ontstekingsbronnen is te vinden in de NEN EN 1127-1, als ook in de NPR 7910-1 en –2. In de genoemde normen zijn tevens ook de mogelijke maatregelen beschreven.
Een iets andere indeling in ontstekingsbronnen en een korte toelichting vind je in de onderstaande tabel. Dit geeft wat meer begripsvorming.
Waar kun je ontstekingsbronnen aantreffen?
De start van een ontstekingsanalyse is het beoordelen of één of meerdere ontstekingsbronnen aanwezig kunnen zijn. Door de tabel af te lopen en aan te geven of ontstekingsbronnen relevant zijn, wordt een eerste selectie gemaakt.
Soms is 100% uitsluiting niet te geven
Sommige ontstekingsbronnen zijn vaak helemaal niet aanwezig, zonder enige discussie, andere ontstekingsbronnen zijn vaak veel lastiger te beoordelen, zoals statische elektriciteit, mechanisch opgewekte vonken door stoten, wrijving, slijpen, etc. Soms is een 100% uitsluiting niet te geven. Dit maakt de ontstekingsanalyse lastig.
Een oud gezegde: bij twijfel niet inhalen, kan dan het beste worden gehanteerd. Bij het inventariseren van de ontstekingsbronnen is het de kunst om in dit stadium nog zo weinig mogelijk aan de maatregelen te denken.
Kunnen ontstekingsbronnen mogelijk aanwezig zijn, dan nemen we deze bronnen over in de ontstekingsanalyse.
De fabrikant van de explosieveilige vorkheftruck heeft een ontstekingsanalyse moeten maken van de heftruck. Daarnaast is er ook een geharmoniseerde norm beschikbaar. Uiteindelijk certificeert de fabrikant en brengt een ATEX markering aan.
Meer leren over het certificeren van mechanische apparatuur of het maken van ontstekingsanalyses, volg dan de Ex 014 of Ex 016 training.